Porumbul a fost cultivat pentru prima dată de popoarele indigene din Mexic acum aproximativ 10.000 de ani.
Advertisment
Potrivit folclorului mexican, Quetzalcoatl, zeul învățăturii și al agriculturii, cunoscut sub numele de șarpele cu pene, i-a ajutat pe azteci să înceapă cultura de porumb.
Legenda spune că poporul aztec se hrănea doar cu vânat și rădăcini. Deși știau de existența porumbului ascuns în spatele munților masivi care înconjurau orașul, vechi zei ai aztecilor nu reușiseră la rugămințile acestora să despartă munții pentru a le oferi acces la hrană.
Recomandări
Când aceștia i-au cerut ajutorul lui Quetzalcoatl, acesta le-a promis că v-a utiliza puterea inteligenței și nu cea a forței pentru a le aduce porumbul.
El s-a transformat într-o mică furnică neagră pentru călătorie și a mai luat cu el o furnică roșie care știa de locația porumbului.
După căteva zile de drum, zeul găsește porumbul și ia o boabă între dinții de furnică și o duce la poporul aztec, care au plantat-o.
La romani zeița Ceres ar fi învâțat omenirea să cultive cerealele în special porumbul.
Mitul mayas al creației spune că primi oameni au fost modelați din făină de porumb.
Porumbul a fost considerat un simbolul al prosperități, norocului și fertilități.
Vechile popoare mezo-americane l-au folosit pe timpul secetei pentru ritualurile de invocare a ploii.
O cataplasmă făcută din făina de porumb a fost folosită de vechii mayași și incași pentru tratamentul topic al vânătăilor, umflăturilor dar și pentru vindecarea rănilor.
Se spune că atunci când o fată găsea un știulet de porumb roșu printre cei galbeni, ea era sigură că se căsătorește înainte de sfârșitul anului.
Pentru protecția copiilor se obișnuia să se pună un spic de porumb în patul în care aceștia dormeau.
Porumbul este simbolul unei recolte bogate așa că nu ezita să îl folosești pentru a-ți aduce mai mult noroc în calea ta atârnând tulpini de porumb uscate deasupra tuturor oglinizilor din casa ta.
Iar pentru o piele strălucitoare nu uita să îți faci o exfoliere naturală cu mălai.
Partenerii noștri