• Creșterea facturilor la energie va afecta milioane de gospodării, din întreaga lume. Până acum, facturile au crescut de 35 de ori mai repede decât salariile.
  • Punctele ascunse ale pierderilor de căldură din locuința ta, care ar putea crește facturile.
  • Ai putea adăuga mii de lei la factura de energie dacă ai o casă cu probleme de izolație, spun experții.

Creșterea facturilor la energie va afecta milioane de gospodării, din întreaga lume. Până acum, facturile au crescut de 35 de ori mai repede decât salariile.

Ai putea adăuga mii de lei la factura de energie dacă ai o casă cu probleme de izolație, spun experții.

Cifrele recente ale Unității de informații privind energia și clima spun că locuințele prost izolate ar putea costa dublu sau triplu în această iarnă.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Dar dacă plătești chiar mai mult decât este necesar datorită unei case slab izolate?

Iar dacă nu ai grijă să acoperiți zonele cu curenți de aer, s-ar putea să cheltui cu mii de lei mai mult decât alte gospodării.

Unde sunt cele mai frecvente puncte de pierdere a căldurii?

Unele zone ale casei tale vor pierde mai ușor căldura și este important să ști unde se află aceste puncte.

Ferestrele cu un singur geam au doar o singură foaie de sticlă, astfel încât căldura poate trece mai ușor.

Dar ferestrele cu geamuri duble au un spațiu între cele două geamuri. În interiorul acestui spațiu se află un vid sau un gaz inert prin care căldura se luptă cu greu să treacă – acest spațiu este esențial pentru a opri transferul de căldură.

Perdele: Închiderea perdelelor poate face o diferență mai mare decât ai crede în ceea ce privește pierderea de căldură. De fapt, tragerea perdelelor la apus poate reduce pierderile de căldură cu aproximativ 15%.

La fel ca și hainele, adăugarea unui strat în plus ține frigul departe.

Ușile: Golurile din partea de jos a ușilor pot lăsa să iasă multă căldură. Poți cumpăra perii, capace pentru gaura cheii sau bandă de protecție împotriva curenților de aer pe care să o lipești în jurul ușii pentru a ajuta la reducerea pierderilor de căldură din aceste puncte.

Oprirea curenților de aer din jurul ferestrelor, ușilor și prin golurile din podea îți poate economisi o parte din bani pentru facturile de încălzire.

Mansarde: Acestea sunt, de obicei, una dintre cele mai reci zone ale casei, iar dacă trapa sau ușa de la mansardă este mai subțire sau mai slab izolata, o parte din aerul rece din interior ar putea să se scurgă prin ea.

De asemenea, ai putea folosi un sistem de protecție împotriva curenților de aer pentru a rezolva această problemă.

Ventilatoare: Dacă nu mai folosești un ventilator, o gura de erisire (deși este utilă) sau un coș de fum, blocarea acestora ar fi putut economisi 100 de lei pe an la factura de încălzire.

Pereți reci și locuri umede: La fel ca și ferestrele cu un singur geam, pereții cu un singur strat transferă cu ușurință căldura direct în exterior.

Clădirile moderne sunt de obicei construite cu două straturi de cărămidă sau blocuri de beton, cunoscute sub numele de pereți cu cavități, care pot fi izolate. Dar clădirile mai vechi pot avea construcții cu un singur strat în anumite părți.

Odată ce ai identificat locurile unde se află punctele de umezeală, cel mai bine este să încerci să remediezi prin umplerea fisurilor, înlocuirea cărămizilor deteriorate sau completarea izolației lipsă – este posibil să fie nevoie să apelezi la un expert pentru a face acest lucru.

Partenerii noștri