• O misiune arheologică a Institutului ceh de egiptologie, a găsit sarcofagul lui Wahipra Merinit, care a fost „comandantul soldaților străini” în secolul al VI-lea î.Hr.
  • Regii egipteni au adus mercenari străini și i-au integrat în multe părți ale țării, inclusiv în armată, până la căderea Egiptului sub ocupația persană.
  • Descoperirea arată că acești soldați străini au fost conduși de comandantul militar egiptean Wahipra Merinit – proprietarul mormântului – pentru a consolida influența Egiptului în Mediterana și în Orientul Apropiat antic.

Descoperirea acestui mormânt oferă o nouă perspectivă asupra perioadei turbulente de la începutul erei de dominație persană în Egiptul antic și prezintă primele dovezi ale unei adevărate globalizări în lumea antică.

Ministerul egiptean al Antichităților a anunțat la că o misiune arheologică a Institutului ceh de egiptologie, Facultatea de Arte a Universității Charles din Praga, a găsit sarcofagul lui Wahipra Merinit, care a fost „comandantul soldaților străini” la sfârșitul dinastiei a 26-a și începutul dinastiei a 27-a, în zona arheologică Abu Sir, Giza.

Într-un comunicat de presă, ministerul a declarat că descoperirea este unică și oferă prima dovadă a unei adevărate ere de globalizare în lumea antică.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Mohamed Youssef, director al Antichităților Saqqara, a explicat că cimitirul documentează o perioadă în care au trăit egiptenii antici în secolul al VI-lea î.Hr. și a fost un model pentru conceptul de globalizare politică și economică.

„Influența vechilor egipteni s-a extins în afara țării, în toată Mediterana, motiv pentru care regii din dinastia a 26-a [664-525 î.Hr.] au adus mercenari străini și i-au integrat în multe părți ale țării, inclusiv în armată, până la căderea Egiptului sub ocupația persană”, a declarat el pentru Al-Monitor.

În declarația ministerului, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților egiptene, Mostafa Waziri, a declarat că designul acestui mormânt cu puț a fost de neegalat în Egiptul antic.

Potrivit comunicatului de presă, Marslav Barta, șeful misiunii cehe, a declarat că pe fundul puțului principal de înmormântare, la o adâncime de aproximativ 16 metri, a fost găsit un sicriu dublu, ușor deteriorat și complet acoperit de nisip.

Acest mormânt oferă o nouă perspectivă asupra unei perioade importante a lumii antice

Waziri a precizat că sarcofagul exterior al lui Wahipra Merinit a fost realizat din două blocuri uriașe de calcar alb, iar în interiorul cavității sale se află un alt mormânt de bazalt în formă umană, cu scrieri din capitolul 72 din Cartea Morților inscripționate pe partea sa superioară, care descriu reînvierea defunctului și călătoria sa în lumea cealaltă.

Sarcofagul din bazalt are o lungime de 2,30 metri și o lățime de 1,98 metri.

Zona arheologică de la Abu Sir este situată în sudul guvernoratului Giza, la 4,5 kilometri la nord de zona arheologică de la Saqqara. Numele său provine de la „Bar Osiris„”, ceea ce înseamnă sediul zeului Osiris, și include o serie de morminte ale regilor din a cincea dinastie, pe lângă templele soarelui, inclusiv Templul Soarelui al regelui UserKaf.

Comunicatul îl citează pe Muhammad Mujahid, director adjunct al misiunii cehe, care a declarat că „[Mormântul] oferă, de asemenea, o nouă perspectivă asupra perioadei turbulente de la începutul erei de dominație persană în Egiptul antic.”

Hussein Abdel Basir, director al Muzeului de Antichități de la Bibliotheca Alexandrina, a declarat pentru Al-Monitor că descoperirea arheologică oferă mai multe informații despre istoria armatei egiptene și despre relațiile sale externe.

El a spus că descoperirea dezvăluie perioada în care armata egipteană a început să se bazeze pe soldații mercenari din rândurile sale, veniți din Grecia și din insulele mediteraneene.

„Descoperirea arată că acești soldați străini au fost conduși de comandantul militar egiptean Wahipra Merinit – proprietarul mormântului – pentru a consolida influența Egiptului în Mediterana și în Orientul Apropiat antic”, a conchis Abdel Basir.

Partenerii noștri