• Avocado poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea digestiei, scăderea riscului de depresie și protecția împotriva cancerului.
  • Un studiu publicat într-o revistă a evaluat impactul consumului zilnic de avocado în comparație cu dieta obișnuită.
  • Studiul a urmărit timp de șase luni beneficiile pentru sănătate aduse de un avocado pe zi.

În materie de regimuri alimentare apar mereu noutăți și este greu să ții cu trendul. Unii experți fac continuu cercetări cu privire la diferite alimente.

Un studiu publicat într-o revistă a evaluat impactul consumului zilnic de avocado în comparație cu dieta obișnuită. Deși cercetătorii nu au găsit diferențe majore între grupuri, au semnalat că participanții care au mâncat zilnic un avocado au avut colesterolul rău mai mic și și-au ameliorat calitatea dietei.

Beneficiile unui avocado pe zi

Studiul a urmărit timp de șase luni beneficiile pentru sănătate aduse de un avocado pe zi. Cercetătorii au dorit să vadă dacă scade din țesutul adipos depus în jurul taliei (peste 90 cm la femei și 100 cm la bărbați) și au urmărit nivelurile de colesterol, greutatea, indicele masei corporale și calitatea vieții.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Cercetătorii au constatat că nu au fost diferențe semnificative între cele două grupuri, cu excepția colesterolului. Grupul de intervenție a avut niveluri mai mici și la colesterolul total, și la cel „rău”.

Grupul de intervenție a avut și indici de sănătate a dietei ușor mai mari, consumând cantități mai mari de grăsimi bune și fibre și mai mici de carbohidrați și proteine.

Nu s-au constatat diferențe semnificative între grupuri privind creșterea în greutate, care n-a fost deci influențată de acel avocado zilnic.

Nu există alimente-minune

Autoarea studiului, medic, precizează că includerea de „superalimente” în dietă nu generează beneficii semnificative pentru sănătate.

Studiul a confirmat că simpla introducere în dietă a unui aliment sănătos prin conținut de grăsimi și nutrienți, în acest caz un avocado, nu are ca rezultat beneficii clinice. Dar nu a avut efecte negative și a fost asociat cu un beneficiu: o îmbunătățire în calitatea generală a dietei.”

Limitări și perspective

Studiul a avut anumite limitări. De exemplu, nu s-au colectat date privind medicația participanților. Iar aceștia au fost observați doar șase luni, o perioadă mai lungă putând duce la rezultate diferite privind adipozitatea viscerală.

Studiul a fost efectuat în timpul pandemiei, care ar fi putut influența viețile participanților. Majoritatea au participat până la final, dar nu toți cei care l- au început au stat până la sfârșit. Unele date, în special cele legate de dietă, au fost colectate prin autoraportare, ceea ce mărește riscul de erori.

Potrivit medicilor care au evaluat studiul, nu există un aliment-cheie pentru diete.

Mesajul important al studiului este că un singur aliment nu poate fi esențial pentru o dietă sănătoasă în ansamblu. Pe lângă modestele beneficii pentru colesterol, este binevenit tot ce încurajează oamenii să mănânce mai multe fructe și legume pentru o dietă general echilibrată.”

Partenerii noștri