• Persoanele singure par să aibă o rată de mortalitate mai mare.
  • Persoanele singure au un risc de deces prin stop cardiac cu 52% mai mare.
  • Un studiu recent confirmă această ipoteză surprinzătoare.

Persoanele singure cu insuficiență cardiacă par să aibă o rată de mortalitate semnificativ mai mare decât cele care trăiesc cu un partener. Un studiu recent confirmă această ipoteză surprinzătoare, menționează Humanite.

Studiul la care au participat peste 6 000 de pacienți, a arătat un risc de deces prin stop cardiac cu 52% mai mare la persoanele singure, divorțate, separate, văduve sau care nu au fost niciodată căsătorite, comparativ cu cele căsătorite.

În practică, pacienții au fost urmăriți timp de 3,7 ani și, în această perioadă, au avut loc peste 1 000 de decese.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

În detaliu, în ceea ce privește riscul de deces din cauza unui stop cardiac, studiul a arătat că acesta a crescut cu 40% în cazul persoanelor care nu au fost niciodată căsătorite, cu 41% în cazul persoanelor divorțate sau separate și cu 71% în cazul persoanelor văduve.

„Am fost oarecum surprins de amploarea influenței căsătoriei asupra pacienților cardiaci”, a declarat autorul principal al studiului într-un comunicat de presă al Universității Atlanta.

„Legătura dintre căsătorie și longevitate indică importanța sprijinului social pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. O legătură care a fost demonstrată cu adevărat prin punerea în aplicare a distanțării sociale în timpul pandemiei. Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să aibă în vedere să întrebe pacienții despre starea lor civilă și, în sens mai larg, despre grupul lor social, pentru a recomanda grupuri de sprijin care să umple eventualele lacune”, spune autorul studiului, Dr. Fabian Kerwagen, de la Centrul de Insuficiență Cardiacă de la Spitalul Universitar din Würzburg, Germania.

Partenerii noștri