Nu toată lumea se poate înscrie în armată. Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate purta hainele și accesoriile care au fost inspirate din garderoba militară.

De la clasicul trench al lui Thomas Burberry la celebra jachetă bomber, foaia de stil a uniformei militare a avut o influență masivă în lumea modei. Istoria relației de interdependență dintre uniforma militară și modă este una lungă și tumultoasă, care acoperă secole de război. Între aceste industrii aparent divergente, s-a creat un fitting natural. Favorizat de politizarea și de caracterul subversiv, articolele de îmbrăcăminte ale armatei au atins în timp un statut iconic în industria modei.

De-a lungul anilor, moda și stilul au fost influențate în general de armata americană. De aceea, astăzi vedem, pretutindeni în ținutele străzii, multe dintre elementele care au fost proiectate special pentru uzul militar. Există multe exemple de articole vestimentare populare care au legătură cu Corpul Marin al Statelor Unite, Forțele Aeriene și alte ramuri de serviciu, de la celebrii ochelari aviator Ray-Ban, ghetele „combat” și jacheta din piele până la imprimeul de camuflaj, pantalonii cargo și cravatele.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Chiar dacă armata s-a dedicat uniformității, moda a susținut întotdeauna individualismul și autoexprimarea prin creativitate. De exemplu, în anii 1960, Yves Saint Laurent a creat un fel de „soldat chic”, oferindule posibilitatea împătimiților modei să fie navigatori înfruntând valurile urbane cu stil.

Rămânem tot în perioada anilor 60 și ne oprim la motto-ul mișcării de protest care pentru acest context poate fi unul incurajator și care simbolizează perfect aspirațiile societății, indiferent de decadă: „Make Love Not War”. 

Partenerii noștri