- Kremlinul consideră copiii și tinerii ca fiind o parte vitală a acestui efort.
- Guvernul a lansat o serie de campanii de educație patriotică destinate tinerilor din Rusia.
- Ministerul rus al Educației a anunțat planuri care vor impune copiilor de până la șapte ani să studieze istoria, ca parte a unui efort mai amplu de promovare a educației „patriotice”.
În timp ce Ucraina este capabilă să facă apel la cetățenii săi pentru a ajuta la apărarea patriei lor de agresiunea rusă, capacitatea Moscovei de a aduna și menține sprijinul pentru acest război în rândul rușilor obișnuiți va fi crucială pentru a-și susține efortul militar.
Advertisment
Kremlinul consideră copiii și tinerii ca fiind o parte vitală a acestui efort. Guvernul a lansat o serie de campanii de educație patriotică destinate tinerilor din Rusia pentru a-i încuraja să considere războiul din Ucraina ca o continuare a celui de-al doilea război mondial și să simtă o legătură personală cu soldații ruși care luptă acolo.
Ministerul rus al Educației a anunțat planuri care vor impune copiilor de până la șapte ani să studieze istoria, ca parte a unui efort mai amplu de promovare a educației „patriotice” în contextul războiului din Ucraina, conform The Moscow Times.
Recomandări
„O înțelegere profundă a istoriei noastre și o atitudine respectuoasă și atentă față de marea moștenire patriotică, spirituală și culturală a Patriei ne permit să tragem concluzii corecte din trecut”, a spus președintele rus, potrivit The Moscow Times.
De la prăbușirea URSS, memoria marelui război patriotic a devenit și mai importantă pentru educația din Rusia. Tinerii nu numai că au fost însărcinați cu păstrarea versiunii de stat a istoriei, dar se așteaptă de la ei să fie vigilenți și să denunțe eforturile altora de a „falsifica” și „diminua” rolul istoric al Rusiei în lume.
Educația patriotică a generației „Z”
În școlile din întreaga Rusie, profesorii încearcă să găsească modalități adecvate vârstei lor de a-i conecta pe copii și tineri cu soldații care luptă în Ucraina. Cei mai mici primesc sarcini simple, cum ar fi să deseneze și să coloreze imagini ale panglicii „Z” sau să stea în formații pentru a face forma literei respective. Litera „Z” (care nu este în chirilică) a fost transformată într-un simbol al războiului și a devenit un fel de insignă pentru cei care îl susțin.
Copiii mai mari scriu scrisori soldaților care servesc în Ucraina, în special soldaților care sunt din orașele sau regiunile lor, și fac pachete de îngrijire pe care să le trimită acestora.
Efectele (dorite) pe termen scurt și lung
Există beneficii pe termen scurt, cum ar fi încurajarea unei atitudini pozitive față de serviciul militar la adolescenții mai mari care vor fi eligibili pentru recrutare în viitorul apropiat.
Munca de a ajunge la tineri cu aceste mesaje îi face, de asemenea, pe mai mulți adulți ruși complici în susținerea narațiunii Kremlinului. Este posibil ca unii profesori să susțină cu adevărat războiul, dar pentru mulți dintre ei, aceasta va fi doar o altă modalitate de a le arăta șefilor lor că își fac bine treaba – și, poate, de a arăta statului că sunt cetățeni loiali. Consecințele pentru cei care refuză pot fi grave: există dovezi că elevii și-au reclamat profesorii pentru că au făcut remarci neloiale.
Pe termen mai lung, educația patriotică urmărește să stabilească un sentiment profund și durabil de patriotism, datorie și dragoste de țară în următoarea generație de cetățeni ruși, împreună cu un mare respect pentru armată ca instituție. Cheia pentru acest lucru este prezentarea sistematică a istoriei Rusiei către noile grupuri de tineri, tăindu-le în același timp de viziunile opuse asupra lumii. Crearea unor generații viitoare care pot fi ușor modelate să creadă mesajele Kremlinului și să îndeplinească agendele acestuia este o caracteristică importantă a soldaților de jucărie ai lui Putin.
Partenerii noștri