Ciuboțica cucului (Primula Veris-Cow Slip)este una dintre cele mai răspândite plantă medicinală, care se găsește prin pășuni și fânețe, în zonele de deal și de munte.În limbajul florilor, ciuboțica cucului simbolizează grația, frumusețea și drăgălășenia.
Advertisment
Wiliam Shakespeare a asemânat florile de ciuboțica cucului în Visul unei nopți de vară cu rubinele zânelor. Asta pentru că în folclorul tradițional european se credea că zânele apreciau florile pentru proprietățile lor magice. Mai mult se credea că oamenii foloseau florile pe care le-au numit „cupe de zâne” pentru a găsi comori ascunse.
În mitologia norvegiană, floarea de ciuboțica cucului era un simbol al lui Freya, zeița frumuseții, dragosteii și aurului.
Recomandări
Pentru druizii celtici, ciuboțic a cucului poseda proprietăți magice care potența remediile din alte plante.
A mai fost numită și floarea Sfântului Pentru sau Cheile cerului.
Legenda spune că într-o zi Sfântul Petru care este gardianul porților raiului a auzit că unii oameni se sprecoară în rai printr-o poartă secretă, fără a da socoteală pentru păcatele lor. Atât de mult se spune că s-a supărat Sfântul că ar fi scăpat cheile sale pe pâmânt, iar unde au căzut acestea a ieșit ca prin minune ciuboțica cucului.
Celebrul herborist din secolul al XVII-lea, Culpeper, spunea: „Un unguent făcut cu flori de ciuboțica cucului îndepărtează petele și ridurile pielii, arsurile solare și pistruii…
În Spania frunzele plantei sunt folosite în salate , iar în Anglia din flori se face oțet și dulciuri.
Vinul de Ciuboțica Cucului se prepară în aprilie-mai. Se umple o sticlă de 2 litri cu flori, peste care pui vin alb. După 14 zile, la soare, se consumă 3 ligurițe pe zi. Vei avea o inimă mai liniștită.
Planta este un remediu excelent pentru axietate și insomnie. O cană de ceai poate combate depresia și stările nervoase. Consumat înainte de a dormi, te va ajuta să ai un somn liniștit și odihnitor.
Se mai spune că dacă porți într-un săculeț ciuboțica cucului te va ajuta să îți păstrezi tinerețea.
Partenerii noștri