• Recensământul lupilor din păduri s-a efectuat printr-un studiu de monitorizare ce utilizează metode ADN.
  • Specialiștii Fundației Conservation Carpathia au inițiat această inițiativă.
  • Ei au început activitatea în iarna 2017 – 2018 și au completat cu date în fiecare iarnă, până în prezent.
  • Studiul demonstrează importanța managementul faunei sălbatice, astfel încât luarea deciziilor să fie făcută pe date științifice.

Pentru a afla numărul lupilor din păduri s-a utilizat un studiu de monitorizare prin metode ADN a populației de lupi (Canis lupus), în Munții Făgăraș. Specialiștii Fundației Conservation Carpathia au inițiat această inițiativă. Ei au început activitatea în iarna 2017 – 2018 și au completat cu date în fiecare iarnă, până în prezent. Studiul demonstrează că un program de monitorizare pe termen lung poate fi dezvoltat în Carpații românești și că poate schimba managementul faunei sălbatice, astfel încât luarea deciziilor să fie făcută pe date științifice, notează Brasov.net.

Fundația Conservation Carpathia gestionează 78.000 ha în sud-estul Munților Făgăraș, unde crează un model de conviețuire a oamenilor cu animalele sălbatice bazat pe prevenție – intervenție – compensare.

Cum sunt ocrotite gospodăriile de vizitele lupilor

Prevenția se face prin instalarea de garduri electrice pentru gospodăriile sau fermele localnicilor de sub munte și prin donarea de Ciobănești carpatini pentru aceste gospodării. Până în prezent fundația a donat 46 de Ciobănești carpatini și programul continuă sub finanțarea LIFE/Endangered Landscape Programme.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Intervenția presupune crearea unor echipe de intervenție rapidă, care să acționeze pentru rezolvarea conflictelor directe dintre animale sălbatice și localnici. Din mai 2019 până în prezent cele două echipe au răspuns la 508 sesizări.

Fundația Conservation Carpathia (FCC) a fost înființată în 2009 de către 12 filantropi și conservaționiști cu scopul de a opri această exploatare forestieră ilegală și de a proteja o suprafață semnificativă de păduri carpatice sub forma unei arii complet protejate pentru generațiile viitoare. Acest lucru se face prin achiziționarea de terenuri și închirierea drepturilor de vânătoare pentru protecția completă a tuturor elementelor naturale cu bani publici și privați.

Partenerii noștri