Nu este un top, este un Breton!

Mariniera sau celebra bluză cu dungi marinărești, cunoscută și sub numele de „Breton”, denumire luată după regiunea franceză Bretania, a apărut în 1858 și a făcut parte din uniforma marinei franceze. Design-ul original avea 21 de dungi, câte una pentru fiecare dintre victoriile lui Napoleon Bonaparte. Dungile grafice serveau și unui scop utilitar, marinarii care cădeau peste bordul navei erau mult mai ușor de observat în vâltoarea apelor și astfel erau salvați datorită dungilor distinctive.

În lumea modei, top-ul Breton a devenit popular în urma unei călătorii făcute de Coco Chanel pe Coasta Franceză. Creatoarea a fost atât de fascinată de frumusețea uniformei marinarilor încât a încorporat-o în colecția ei nautică din 1917. Topur-ile din bumbac cu mânecă lungă combinate cu pantaloni au schimbat pentru totdeauna modul în care femeile obișnuiau să relaționeze cu garderoba casual din acea vreme.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Jean Paul Gaultier este un alt designer care are o contribuție uriașă în popularizarea marinierei în industria modei. Top-ul breton este un articol statement care face parte din istoria celebrei case de modă. Cunoscutul parfum pentru bărbați „Le Male” are sticla modelată sub forma unui torso maculin îmbrăcat cu o marinieră.

Rămân iconice imaginile cu topu-ul Breton purtat de personalități precum: James Dean, Pablo Picasso, Coco Chanel sau Kate Moss. Întelegem că, pe lângă clasicii jeansi, blazer-ul negru sau little black dress, mariniera este o piesă de bază și extrem de utilă pentru caracterul său versatil.

Folosește top-ul Breton ca pe o busolă a stilului, care întotdeauna îți va indica direcția spre un look atemporal, chic și clasic.

Partenerii noștri