Acum o sută de ani, se stingea în Italia marele om de stat român – avocat, ziarist, ministru, prim-ministru – care prezidase la formarea României întregite. Contestat vehement de unii, adulat de alții, a marcat puternic viața politică românească de la începutul secolului al XX-lea.

  • A absolvit științele juridice la Sorbona cu o teză de drept roman, distinsă cu „magna cum laude”
  • A fost membru al partidului liberal, apoi conservator, pentru ca să fondeze ulterior (1908) „Partidul Conservator Democrat”, al cărui lider a fost până la moarte.
  • A susținut fervent intrarea României în război alături de Antanta și crearea edificiului politic național; a înțeles de la început natura mondială a războiului și șansa dată prin acesta românilor de a făuri „România Mare”.
  • De activitatea sa ca ministru de externe se leagă semnarea Păcii de la București din 1913, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Balcanic, precum și punerea bazelor Micii Înțelegeri în 1921.
  • S-a remarcat prin calitățile sale oratorice, căpătându-și porecla de „Tăchiță Gură de Aur”.
  • A fost înmormântat în curtea Mănăstirii Sinaia.

A avut deopotrivă prieteni și dușmani, a susținut inițiative criticate sau lăudate, a participat la elaborarea unor reforme capitale, precum cea electorală și cea agrară. I. G. Duca l-a caracterizat astfel: „Take Ionescu a putut aduce țării sale și neamului său în timpul neutralității, în timpul războiului și după război, servicii de o istorică însemnătate”.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri