Dificultățile din ultima vreme îți dau uneori un aer preocupat. Hai să-ți prezint o doamnă care nu-și pierde zâmbetul, deși ea chiar are probleme cât China: Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului.
Advertisment
Când ești al nouălea copil la părinți, afli devreme că nimic nu se obține ușor în viață. După un eșec, strângi dinții și încerci din nou. Tsai Ing-wen a studiat dreptul la Taipei, apoi la Universitatea Cornell din SUA și la London School of Economics. Întoarsă acasă, a predat la universitate și a fost consultantă în diverse organisme.
În anii 2000, a intrat în politică, preluând șefia Comisiei de Protecția Consumatorului, apoi cea a partidului democratic-progresist. A candidat la primăria Taipei-ului, apoi la președinție. Fără succes. Însă a reușit patru ani mai târziu, devenind prima femeie președinte.
Recomandări
În Occident, admirăm felul exemplar în care Taiwanul a știut să răspundă epidemiei covid-19. Cu vorba blândă dar cu mâna fermă, doamna președinte a știut să facă acceptabile restricții sanitare extrem de dure. Acasă, e apreciată pentru celelalte realizări: reforma justiției, promovarea energiei verzi, modernizarea infrastructurii sau drepturile minorităților.
Cel mai greu challenge este însă relația cu Beijing-ul. Pentru a apăra independența Taiwanului, Tsai Ing-wen a lansat un amplu plan de cooperare cu 18 țări din regiune, care a dus deja la o creștere cu 60% a investițiilor străine.
Față de ambițiile imperiale ale Chinei comuniste, a sporit autonomia industriei de armament. Disproporția rămâne însă evidentă. Este o partidă de poker între un elefant și un șoricel.
Însă la poker contează bluff-ul, și doamna președinte îl privește în ochi pe Xi Jing-ping fără să clipească. Probabil își amintește vechiul proverb chinez care spune că „nimeni nu minte mai bine ca o femeie ce spune adevărul unui bărbat care nu o crede”.
Partenerii noștri