„Individul este acum văzut în primul rând ca un potențial pericol pentru concetățeanul său, ceea ce creează un sentiment de neîncredere generalizată și rupe încrederea și legăturile de prietenie necesare pentru viața în societate”, spune Thibault Mercier, avocat la baroul din Paris, eseist și președinte al Cercle Droit & Liberté, într-un interviu pentru Le Figaro.

Permisul de sănătate a fost validat de Parlament, dar Apărătorul drepturilor avertizează în legătură cu „transformările profunde care afectează exercitarea drepturilor și libertăților care stau la baza pactului nostru social și republican”. Împărtășiti aceste preocupări?

Thibault MERCIER: „Este bine să ne amintim că Apărătorul drepturilor a avertizat cu privire la numeroasele riscuri ale abuzurilor acestui permis de sănătate. Pe de altă parte, putem regreta că validează principiul, deoarece este chiar instrumentul care ar fi trebuit pus la îndoială.

Într-adevăr, odată cu această generalizare a permisului de sănătate la actele vieții de zi cu zi, intrăm într-o societate în care libertatea devine excepția și dă loc restricțiilor generalizate care se justifică prin căutarea siguranței și a principiului precauției. Așa cum a scris sociologul german Ulrich Beck, o societate cu risc zero „tinde să genereze un totalitarism legitim de prevenire care, sub masca de a preveni să se întâmple cel mai rău, ajunge să creeze (…) condiții pentru apariția a ceea ce este și mai rău.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Sub masca protejării dreptului la sănătate, creăm un instrument care spune că un cetățean este acum liber să se bucure de toate drepturile și libertățile sale numai dacă este capabil să producă în sfera publică dovada că este sănătos. În plus, prin revoluția coperniciană, individul este acum văzut în primul rând ca un potențial pericol pentru concetățeanul său, ceea ce creează un sentiment de neîncredere generalizată și distruge încrederea și legăturile de prietenie necesare vieții în societate.

Acest instrument de control social ar putea marca sfârșitul concepției noastre despre libertate în Occident și, în plus, constituie un precedent periculos: care va fi următorul pas?

Cum riscă aceste noi restricții să izoleze anumite populații?

Thibault MERCIER: „În ceea ce privește izolarea, rețineți că este deja întreaga populație care va fi afectată, deoarece noua lege de prelungire a permisului de sănătate prevede, de asemenea, posibilitatea plasării în izolare forțată timp de 10 zile a oricărei persoane, pe baza unui test pozitiv pentru SARS-Cov-2.

Legea prevede posibilitatea de a contesta decizia în fața judecătorului, dar, în practică opțiunea va fi folosită foarte puțin. Prin urmare, acest dispozitiv este fără precedent în legea noastră și, prin urmare, va permite statului să plaseze în fiecare zi în carantină forțată câteva zeci de mii de oameni, care vor fi apoi separați de concetățenii lor pentru o boală despre care știm că nu are nicio legătură cu una de tipul Ebola… Există, încă o dată, o problemă de disproporție în aceste măsuri.

Dar permisul de sănătate poate crește, de asemenea, izolarea celor mai vulnerabili dintre noi, aplicarea acestuia în casele de bătrâni și spitale va avea cu siguranță consecințe suplimentare pentru bolnavii sau persoanele în vârstă, care ar putea fi salvate de COVID, dar nu de singurătate.”

Partenerii noștri