• România este pe locul 9 în Europa la risipa alimentară
  • Pe primul loc în clasamentul risipei alimentare este Anglia
  • Fiecare român risipește anual 192 de kilograme de mâncare
  • Fiecare român cheltuie 27% din venituri pe mâncare

Hai să îți arăt un top care nu ne face deloc cinste. Suntem pe locul 9 în Europa la risipă alimentară. O treime din mâncarea pe care o cumpărăm ajunge la coșul de gunoi, uneori fără ca ambalajul să fi fost deschis. Dar mai rău decât asta e că ultimele studii ale Eurostat spun că românii cheltuiesc 27% din venituri pe mâncare, cu mult peste media europeană de 12%.

Tu ştii ce trebuie să faci ca să nu risipeşti mâncarea?

Cercetători din patru universităţi din România, Macedonia de Nord şi Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare.

Laura, de pildă, recunoaşte că aproape 40% din alimentele pe care le cumpără într-o lună ajung la gunoi. În timpul pandemiei tânăra a gătit foarte mult, dar acum, după ce a început să meargă din nou la serviciu, spune că nu mai are timp să consume toate alimentele din frigider.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Uite ce mărturisește Laura Goarnă, consumator: „În pandemie am gătit foarte mult, dar odată ce am început serviciul nu m-am dezobişnuit din a cumpăra alimente, aşa că frigiderul meu este în continuare ticsit, crezând că o să gătesc, dar mai mult am comandat. Am aceste brânzeturi, aceste paste, care sunt expirate din luna a 5-a şi din luna a 6-a pe care o să le arunc. Am ciorba de la mama care e deja de mai bine de două săptămâni pe care nu am apucat să o mănânc şi o să o arunc şi cu siguranţă mai sunt şi alte alimente care vor ajunge la gunoi.”

Specialiştii spun că primul pas pentru a evita risipa alimentară este să mergi la cumpărături cu o listă. Prof. Dr. CRISTINA POCOL, coordonator proiect, USAMV Cluj, spune: „Se urmăreşte studierea comportamentului populaţiei cu privire la lupta împotriva risipei alimentare în gospodării. Nu există suficientă educaţie în acest sens, adică prea puţină lume foloseşte o listă de cumăpărături, foarte puţină lume ştie că trebuie să îşi aranjeze alimentele în anumit fel pe rafturile frigiderului, nu citesc eticheta.”

Partenerii noștri