• Actrița Rodica Mandache a fost invitată, joi, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.
  • În Sfânta și Marea Joi, Rodica Mandache a vorbit cu Marius Tucă despre pătimirile actorului și despre mântuirea prin artă.
  • Rodica Mandache: „Eu nu sunt un om lipsit de lucruri bune și de oameni buni în jurul meu”.

Nu știm cine spunea că filmele te fac faimos, televiziunea te face bogat, iar teatrul te face bun. Nimic mai adevărat dacă iei în considerare invitația la introspecție pe care i-o propune teatrul atât actorului, pe scenă, cât și spectatorului.

Teatrul are o dimensiune terapeutică, deopotrivă cu una estetică, iar actorul e ca vinul – cu cât crește în ani, cu atât devine mai bun. Rodica Mandache e un exemplu perfect pentru ce am spus mai devreme. Spiritul ei nobil și personalitatea ludică sunt o sărbătoare de câte ori apare în spațiul public. Să sperăm că acest “spațiu public” o să se mărească odată cu noile măsuri de relaxare, despre care se vorbește, dar pe șoptite și cu teamă. Poate, odată și-odată, or deschide teatrul, că nu l-au adus ei de acasă de la ei.

În Sfânta și Marea Joi, Rodica Mandache a vorbit cu Marius Tucă despre pătimirile actorului și despre mântuirea prin artă.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

„Paștele este sărbătoarea care te consumă cel mai mult. Cere de la tine cel mai mult”

Cum este săptămâna mare pentru Rodica Mandache? „Săptămâna mare. Cred că este sărbătoarea, Paștele este sărbătoarea care te consumă cel mai mult. Cere de la tine cel mai mult. Când eram copii, posteam. Mama era aproape habotnică, era foarte severă cu lucrurile acestea. Trebuia să mergi la biserică la fiecare denie. Să șții toată istoria. În general încercam să nu lipsesc de la biserică. Slujba începea la 6. În alte biserici la 5”, a spus actrița.

„Fiecare evanghelie are o poveste. Prima este foarte lungă. Nici nu știu cât ține, un sfert de oră. Mult. Și din ce în ce mai scurte sunt. Trebuie să ții lumânarea aprinsă și noi fetele făceam niște șnururi, și făceam la fiecare evanghelie câte un șnur. Spuneai Tatăl Nostru și desfăceai un nod. Acasă, când te duceai, Doamne ferește dacă aveai necazuri și necazurile veneau și ele. Erau generoase. Eu nu sunt un om lipsit de lucruri bune și de oameni buni în jurul meu. Cu asta te hrăneșți. Oameni care te-au schimbat. Fiecare om lasă câte o urmă. Sunt foarte puțini cei la care întorci spatele. Am făcut un bilanț și lucrurile bune sunt puține”, a dăugat Rodica Mandache.

Cinci spectacole, în pandemie

Rodica Mandache: „Un preot seamănă cu un actor pentru mine. Este cunoscută această capacitate de a opera în interiorul tău. Era doar mama și noi eram patru copii. Mama m-a născut la 18 ani. Din când în când bănuiesc că s-a întâmplat ceva încât ea era mușcată de griji.și de a deveni altcineva.  Nu m-am mai dus tot timpul la biserică. A fost ceva schimbat și care mi-a creat o suferință.  Mama făcea sfeștanie când puterile ei scădeau. Părintele nostru, Ioan Sandu îl chema, venea, totul era de o solemnitate încât noi copiii ne construiam. Și înt-o zi, când se făcea sfeștania, aveam o curte foarte mare cu un gard foarte înalt și a bătut cineva la poartă exact când se făcea sfeștania”. 

Cum a trecut Rodica Mandache prin pandemie? „Eu am lucrat foarte mult în anul acesta de pandemie. Am scos cinci spectacole. Ce a fost complet este că am repetat, că au fost foarte grele și că le am jucat o singură dată. După aceea este că și cum ți-ai părăsi copilul. După aceea umblăm unii după alții, ne sunăm. Ce faci, nu avem nimic anume de spus dar ne căutăm și ne sunăm pentru că este că o castrare. Mai mult de atât după o să spun”. 

Întrebată de Marius Tucă „Ce este sufletul”?, actrița a răspuns: „Partea acea de dumnezeire pe care o are fiecare om și el trebuie hrănit. Știe că trebuie să mănânce pentru că are șoriceii ăia în stomac, sufletul nu te avertizează, trebuie să șții cum să-l hrăneșți”. 

Partenerii noștri