• Hipergrija părinților are efecte negative asupra copiilor pe termen lung
  • Cati Călin este psiholog și spune că este esențial mesajul pe care îl oferim atunci când intervenim în activitățile copilului

Tu cât de protector ești față de copilul tău? Hiper-protectivitatea este o greșeală des întâlnită, mai ales la mamele care au copii mici.

Specialiștii sunt însă de părere că grija exagerată proiectează adulți anxioși. Cati Călin este psiholog și spune că este esențial mesajul pe care îl oferim atunci când intervenim în activitățile copilului.

(n.r. Copilul) va prelua aceste mesaje si va ajunge sa le creadă și în momentul în care va începe să creeze alte relații în viața lui, va avea la bază, nu sunt în stare, nu sunt suficient de bun, eu nu sunt cel care sa fie ales“, spune Cati Călin.

Nisipul din parc este un pericol, copiii ceilalți devin inamici sau profesorii care dau note mici au ceva personal cu copilul, sunt câteva exemple de mesaje nepotrivite transmise copiilor. Părinții hiper-protectori întâmpină dificultăți în a tolera greșelile copiilor.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Marian Staș, expert în educație, îți spune că un astfel de comportament poate duce la un dezechilibru emoțional: „Dacă nu se confruntă sau se lovesc de propriile lor limite, să învețe să se julească, să plângă, să se călească, vor fi întotdeauna neadaptați, slabi și atunci se vor confrunta cu dificultăți imense pentru mai departe“.

Andreea Dinu este mamă și știe cât este de greu să scape de temerile pe care le are la orice pas. Dar, în același timp, știe că părintele este responsabil de încrederea și curajul pe care le transmite copilului.

Teoria o știm foarte bine, dar este foarte greu cu practica pentru că este foarte greu să ne controlăm pe noi. Cred că de aici ar trebui să vină totul, cum să ne controlăm noi emoțiile și atunci am ști mai ușor să gestionăm și problemele sau provocările care ar apărea legate de copii“, spune Andreea Dinu.

Partenerii noștri