Comisia Europeană a adoptat vineri noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030, o inițiativă emblematică din cadrul Pactului verde european, care se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.
Advertisment
Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030 și a neutralității climatice în UE până în 2050. Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanți naturali, așa cum prevede legea climei.
Potrivit reprezentanților CE, pădurile sunt aliați esențiali în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității.
Recomandări
„Pădurile adăpostesc majoritatea biodiversității de pe Pământ. Avem nevoie de păduri sănătoase și pentru ca apa să fie curată, iar solurile să fie bogate. Pădurile Europei sunt în pericol. De aceea o să facem eforturi pentru protejarea și refacerea lor, pentru îmbunătățirea gestionării pădurilor și pentru sprijinirea silvicultorilor și a gărzilor forestiere. Până la urmă, cu toții facem parte din natură și tot ce facem pentru a combate criza climatică și a biodiversității, facem pentru propria noastră sănătate și pentru propriul viitor”, a declarat vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.
Strategia UE pentru păduri stabilește o viziune și acțiuni concrete pentru creșterea cantității și calității pădurilor.
„Pădurile sunt plămânii planetei: ca atare, sunt vitale pentru climă, pentru biodiversitate, pentru soluri și pentru calitatea aerului. Dar pădurile sunt și plămânii societății și ai economiei: ele asigură mijloace de trai în zonele rurale, furnizează produse esențiale pentru cetățenii noștri și dețin o valoare socială profundă prin însăși natura lor. Noua Strategie pentru păduri recunoaște această multifuncționalitate și demonstrează că ambițiile în domeniul mediului pot merge mână în mână cu prosperitatea economică. Prin intermediul strategiei și cu sprijinul noii politici agricole comune, pădurile și silvicultorii noștri vor da un nou suflu unei Europe durabile, prospere și neutre din punct de vedere climatic”, a spus și comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
Strategia este însoțită de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci în întreaga Europă până în 2030.
Partenerii noștri