• Emer Cooke, director EMA: „Comitetul de experți a ajuns la o concluzie științifică: este un vaccin sigur și eficient”.
  • EMA a anunțat joi concluziile în cazul riscurilor pe care le presupune vaccinarea cu AstraZeneca
  • Mai multe state europene au suspendat imunizarea cu acest ser
  • În România, a fost oprit de la utilizare un singur lot dezvoltat de AstraZeneca

UPDATE 18:00. Emer Cooke, director EMA: Comitetul de experți a ajuns la o concluzie științifică: este un vaccin sigur și eficace

Comitetul a concluzionat că vaccinul nu este legat de o creștere a evenimentelor trombolitice.

Comitetul a recomandat mai multă atenție privind efectele adverse: Avem mai multe studii observaționale.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

„7 milioane de oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca în UE și 11 milioane în UK. A demonstrat o eficacitate de cel puțin 60%.

Suntem conștienți că mai multe țări au oprit vaccinarea, dar dat fiind faptul că sute de mii de oameni mor în fiecare zi, am făcut din această evaluare o prioritate. Am lucrat cu experți în tromboze.

Situațiile precum aceasta nu sunt neașteptate. Rolul nostru este să detectăm rapid aceste incidente și să le analizăm. Orice efecte adverse noi sunt rapid investigate”, a Emer Cooke, director EMA.

„Nu am găsit probleme la niciun lot de vaccin”

„Beneficiile vaccinului sunt cu mult mai mari decât riscurile. Nu am găsit probleme la niciun lot de vaccin.

Evenimentele tromboembolitice sunt mai rare decât în mod general în rândul populației.

Vom continua studiile și monitorizarea. Este important că aceste evenimente sunt rare. Nu au fost suspiciuni în studiile clinice”, a explicat Sabine Strauss, șefa Comitetului de Farmacovigilență.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să anunțe joi dacă statele UE continuă vaccinarea cu AstraZeneca

Oficialii EMA vor comunica la ce concluzie au ajuns după ce a apărut suspiciunea că vaccinul AstraZeneca provoacă tromboze.

Până acum, mai multe state au suspendat vaccinarea cu acest ser. În România, a fost oprit de la utilizare un singur lot dezvoltat de AstraZeneca.

Germania spune că există o legătură între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinul AstraZeneca

Numărul persoanelor cărora le apar cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost „statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod normal, arată un raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania, scrietelegraph.co.uk.

Documentul Institutului Paul Ehrlich explică raţiunea din spatele deciziei ţării de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, alături de alte 16 ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Spania.

Partenerii noștri