Șerban Cantacuzino face o figură aparte pentru că este reprezentantul unei ilustre familii bizantine. Adică, era de spiță imperială, dar naturalizat în Țara Românească. În 1683 a trebuit să participe la Asediul Vienei pentru că era vasalul Sultanului, dar a făcut și gesturi contrare angajamentului lui pentru că, de fapt, la Asediul Vienei a luptat de partea creștinilor, sabotând oastea otomană – lucruri care apar în izvoare și sunt cunoscute.

Alt lucru curios este că a introdus cultura porumbului în Țara Românească, ceea ce e foarte important. Porumbul devenind în scurtă vreme hrana de bază a amărâților, a maselor și a fost un domn creștin pentru că a încurajat apariția primei Biblii în limba română din istoria noastră. Se cunosc fragmente în limba română din secolele 16-17, dar prima biblie integrală s-a făcut sub Șerban Cantacuzino, cu învățați din Țara Românească, din Transilvania și din Moldova. Lucrarea a apărut la București în 1688 și se  numește, până astăzi, „Biblia lui Șerban”.

În fine, spre sfârșitul domniei, sătul de suzeranitatea otomană, a apelat la Curtea de la Viena ca să scoată țara din Europa Răsăritului, care nu mai părea Europa clasică și s-o introducă în Europa Apusului care, pentru el, era Europa viitorului. Șerban Cantacuzino a fost, fără îndoială, prin gesturile lui, un vizionar.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri